Pokud jste náhodnými návštěvníky, možná se ptáte, co to ta "nedělka" vlastně je a kdo jsou pořadatelé...

cojsme_1_tKompletní název tábora by byl opravdu dlouhý: „Letní tábor nedělní školy farního sboru Českobratrské církve evangelické v Praze 10 – Strašnicích“. Českobratrská církev evangelická je protestantská církev a druhá největší křesťanská církev v ČR. Nedělní škola je součást bohoslužeb, určená pro děti, kterou také někteří z vedoucích v našem sboru připravují.

Pravděpodobně hledáte letní aktivitu pro své děti, a pokud nejste sami křesťané, už teď možná přemýšlíte o návštěvě jiných webových stránek, nejste si jisti, zda by křesťanský tábor byl pro vás to pravé. Přesto však nelámejte hůl hned a zkuste si o nás nejprve něco přečíst, možná zjistíte, že i Vaše děti budou na našem táboře spokojené a Vaše představy o dětských prázdninách naplníme lépe než jiné tábory.

Naše tábory rozhodně nejsou desetidenními bohoslužbami. Drtivou většinu programu tábora tvoří hry v přírodě, celotáborová hra na rozmanitá témata, zpívání, koupání, táborák... Zkrátka vše to, co ke každému řádnému táboru patří. Samozřejmě se v něčem lišíme od táborů komerčních, ale jsou to spíš odlišnosti, které naplňují děti radostí, pocitem bezpečí a příjemného dobrodružství. Vnímavější přístup vedoucích k dětem, pečlivější promýšlení programu z hlediska pedagogického, obětavější přístup vedoucích, kteří svou práci dělají dobrovolně a s velikou chutí, zápalem a vírou, že práce s dětmi má veliký smysl – to jsou ty hlavní odlišnosti od jiných táborů.

cojsme_2_tKřesťanská víra rozhodně není podmínkou účasti, každý rok mezi námi bývají jak děti z jiných církví, tak děti z prostředí atheistického a rozdíly v náboženské příslušnosti nebývají nikdy příčinou žádných neshod mezi dětmi (natož vedoucími). Naše víra se na táboře explicitně projevuje hlavně při krátkém večerním zamyšlení nad biblickým příběhem, který si děti vybraly. Při společném rozhovoru může každý vyjádřit svůj názor, který je vždycky obohacením a podnětem k přemýšlení ostatních. Před jídlem zpíváme na táboře děkovnou písničku, která nám umožňuje projevit radost nad tím, že máme kolem sebe tolik pěkného a uvědomit si, že takové štěstí každý nemá. Jinak se křesťanství na táboře projevuje spíše mezi řádky, jakožto určitý systém hodnot, směřování v přístupu k druhému člověku apod. A to jsou právě věci, ve kterých se velmi často naše směřování překrývá i s výchovným vedením řady "nevěřících" rodičů. Jistě i vy nám dáte za pravdu, že je správné vést děti k ohleduplnosti, vnímavosti, samostatnosti, obětavosti, přiměřené skromnosti či k šetření přírody. A to je právě to, co se snažíme přiblížit na táboře všem dětem bez rozdílu. Náš tábor je otevřen všem: lidem různého vyznání i atheistům. Tedy až do naplnění kapacity. Protože i omezený počet účastníků je důležitým aspektem, který zajišťuje možnost vytvořit jeden kolektiv, kde se všichni spolu seznámíme a staneme se kamarády a kde nikdo nebude přehlížen.

Jinak jsme vám samozřejmě k dispozici k dalším dotazům - od toho zde máme kontaktní formulář. Chcete-li se dozvědět více o našem sboru nebo církvi, prohlédněte si "Odkazy" vlevo.